"Ama Nuh tabilik buldu Rab’in gözlerinde." (Yaratılış 6:8)
<1> Yaradan Nuh’u hatırladı, büyük bir ruhani varlık (O’nun oğullarından biri) ve O’nun Tabiliği O’nda doğruldu. Nuh gibi insanlar Rab’i O’nun ödevinin tamamen meyvesiz olmadığına cesaretlendirenlerdir. Onlar " dünyanın ışığıdır." (Matta 5:14).
"Bunlar Nuh’un nesilleridir: Nuh doğru bir adamdı ve nesillerinde mükemmeldi ve Nuh Yaradan ile yürüdü." (Yaratılış 6:9)
<2> Görülebileceği gibi, Adem’in nesillerinin tarifi bölüm beşin sonunda Nuh’un nesillerinin tarifinden önce durdu ve sonra burada Nuh’un nesilleri tekrardan ele alınıyor. 6:1 den 6:9 kadar ki sureler dünyanın nasıl ahlaksızlaştığını tarif etti ve durumun o zamanlarda nasıl olduğunu. <3>Nuh adamın yeni neslini güvenliğe götürmek için seçilmişti.
<4> "Nuh doğru bir adamdı ve nesillerinde mükemmeldi" cümlesi gösteriyor ki Nuh mükemmelliğe ulaşmıştı (Saf Bilinç). <5>"Ve Nuh Yaradan ile yürüdü" onun Rab’in Kanunlarını anladığı ve takip ettiği anlamına gelir. Bunlardan dolayı, Nuh "tabilik buldu Rab’in gözlerinde" (Yaratılış 6:8).
"Ve Nuh üç oğla baba oldu, Sam, Ham, ve Yafet." (Yaratılış 6:10)
<6> Nuh yeni neslin başlamasına yardım etti, onun üç oğlu ile sembolize edildiği gibi. Daha önceden, Adem’in nesillerini açıklanırken, sadece ilk oğul üzerine düşünülmüştü (onların kılığında). Şimdi burada, Nuh’un üç oğlunun adları veriliyor. Bu ani değişiklik doğanın gücü ile temas halinde olan insanın bunun yerine entelektüel bir varlığa değişimini gösterir.
<7> Adem’in oğulları ayrıca onun suretinde idi, "Ve Adem yüz otuz yıl yaşadı ve kendi suretinde bir oğla baba oldu;...." Ama burada Nuh’un oğullarının onun suretinde olduğuna dair bir vurgu yok. Yani, oğulları ondan farklı idi. Onlar yeni nesilde ki insanların değişik tipleri idi (değişik ırklar değil).
" Yaradan’dan önce dünya ayrıca ahlaksızdı, ve dünya vahşet ile doluydu." (Yaratılış 6:11)
<8> Bu vahşet dünyanın ikliminden söz ediyor. Yaradan ayrıca dünyanın iklimini değiştirmeye karar verdi. İklim önceki neslin hareketleri tarafından etkilenmişti ve temizlenmesi ve yeni nesle uyması için değiştirilmesi gerekliydi.
<9> Ayrıca, bunun başka bir anlamı da: insanlar ahlaksız olmuştu ve evrenin Kanunlarını (Darmalar) çiğniyorlardı. Vahşetsizlik Emrini izlemiyorlardı (Darmayı çiğnememek).
"Ve Yaradan dünyaya baktı, ve gördü, ahlaksız idi; beden onun yolunu dünyada ahlaksızlaştırdı." (Yaratılış 6:12)
<10> Bütün yaratıklar duyularının (vücut) arzularına bağlı idi ve sadece beden olmadıklarını unutmuşlardı ama ayrıca ruh olduklarını. Dış dünyaya (Maya) doğru fiziksel duyularında kaybolmuşlardı. <11>Her kişi kendi kanunlarını takip ediyordu-- yanlış ego ("onun yolunu dünyada ahlaksızlaştırdı") Darmaların (Yaradan’ın Kanunları) yerine. Bu ayrıca dünyanın kendisini de etkiledi.
"Ve Yaradan Nuh’a dedi ki, benim önümdeki bütün bedenin sonu geldi: dünya vahşetle doludur onlar aracılığı ile ve gör, ben onları dünya ile yıkacağım." (Yaratılış 6:13)
<12> Yaradan dünyanın bütün yaratıklarını yok etmeye karar verdi ("dünya ile"), ki bu yeni bir iklim (dünya) ile yeni bir nesil yaratmak anlamına gelir. Nuh, Yaradan’ın oğlu olan ve Rab’i memnun eden. -- "... tabiliği buldu Rab’in gözlerinde" (Yaratılış 6:8) –bu ödev için seçilmişti.
"Gemiyi gofır ağacından yap; odalar yapmalısın sen gemide ve içeriden ziftlemelisin ve dışınıda ziftle." (Yaratılış 6:14)
<13> Yaradan yeni nesli kurtarmak için Nuh’a nasıl güvenli bir yer veya durum (gemi) yapacağının talimatını verdi. Görebileceğimiz gibi, Yaradan sadece eski nesli yıkmaya karar verdi, Nuh ve onun yeni kurulmuş neslini değil.
"Ve bu senin onu yapman gereken kılıktır: Geminin uzunluğu üç yüz kubit olmalıdır ve genişliği elli kubit ve boyu otuz kubit." (Yaratılış 6:15)
<14> Daha fazla talimatlar verildi onların nasıl kurtarılması üzerine ve yeni durumun getirilmesi hakkında.
"Gemiye bir pencere yapmalısın sen ve yukarıda bir kubitte bitirmelisin sen onu ve geminin kapısını koymalısın sen yan tarafa, ondan daha alçak, ikinci ve üçüncü katlarla yapmalısın sen onu." (Yaratılış 6:16)
"Ve, gör, Ben, Ben bile, suların bir selini getiririm dünyaya, bütün bedenleri yıkmak için, neyin içinde hayatın nefesi varsa, cennetin altında; ve dünyada olan her şey ölmelidir." (Yaratılış 6:17)
<15> Yaradan elbette eski bütün her şeyi yıkmaya ve yeni bir nesil başlatmaya karar verdi. Fakat yeni nesil aniden Nuh’un selinden sonra yaratılmayacaktı. Ama Rab’in bütün Planları gibi, bunun tamamlanması yüzlerce ve binlerce yıl alacaktı. Süreç 12000 sene önce başlamış olmasına rağmen, tamamlanması altı bin sene önce meydana geldi.
"Ama seninle Ben sözleşmemi kuracağım ve sen gemiye gelmelisin, sen ve senin oğulların ve senin hanımın ve oğullarının hanımları seninle." (Yaratılış 6:18)
<16> Yeni nesil Nuh tarafından kurtarılacaktır, O’nun Tabiliği ile.
"Ve bütün bedenin yaşayan her şeyi, her türden iki tane getirmelisin sen gemiye, seninle onları canlı koruyabilmek için, onlar olmalılar erkek ve dişi." (Yaratılış 6:19)
<17> Yeni hayvan nesilleri de kurtarılmalıdır. Burada Yaradan talep etti ki, "her türden iki tane getirmelisin sen gemiye." Daha sonra, Yaradan talep etti ki Nuh ikiden fazla getirsin (Yaratılış 7:2) her hayvandan, böylece en azından iki tanesi bir erkek ve bir dişi hayatta kalsın "seninle onları canlı koruyabilmek için, onlar olmalılar erkek ve dişi".
"Kuşlar kendi türlerine göre ve sığırlar kendi türlerine göre, bütün dünyanın sürünen şeylerini ve gelen her türün ikisi gelmelidir sana, onları canlı korumak için." (Yaratılış 6:20)
<18> Tekrar vurgu "her türün ikisi..., onları canlı korumak için" üzerine konuluyor.
"Ve sana yenen bütün gıdayı al sen ve sana toplamalı onu sen ve o sana gıda olmalıdır ve onlar için." (Yaratılış 6:21)
"Nitekim yaptı Nuh; Yaradan’ın ona komut ettiği gibi, böylece yaptı o." (Yaratılış 6:22)
<19> Nuh ona verilen bütün talimatları yaptı ve yeni insan ve hayvan nesillerini dünya üzerindeki yeni iklim için kurtaracak her şeyi hazırladı.
Sıradaki